About Me

My photo
Shah Alam, Malaysia
I am Realistic, Confident, Happy, and Funny. but I have attitude problem of Temper. That's why i am still single. who can bear with my temper, please come forward. I'll consider u. I am indeed searching for my Mr. Right :) . Currently persuing my Degree of Fashion Design at UiTM Shah Alam. I am a Malay, Java, Bugis, Minang, Banja, and all kind of mixes. but in the end, i am just a Malay girl. I have a loud voice, so u don't need a speaker instead of having ME! :D Enjoy!

Sunday, 12 August 2012

KPOP dan FASHION...

Assalamualaikum.
안 녕.
Bonjour.

sesetengah dari korang mesti peminat Kpop kan? bagaimana pula dengan Fashion?
aku tahu sekarang rakyat Malaysia dah ada Fashion Awareness kan? *well, some might not*

perkara ni terjadi pada semester yang lepas. di mana Fashion Department UiTM pergi ke Port Dickson untuk trip 3 hari 2 malam.
apa yang pasti adalah trip kali ni lebih membosankan kalau dibandingkan dengan trip yang lepas.. hurmm, maksud aku, bosan dari segi susunan jadual. banyak aktiviti sendiri dan kalau ada pun, tak teratur. games pown tak menjadi. tak faham aku macam mana diorang aturkan acara2 ni. anyway, aku bukan nak bash diorang. cuma nak memberi info.. huhu

andddd the last night was AMAZING!!! *or, might be not*
FASHION INTERNATIONAL NIGHT which part4 iaitu kitorang bertemakan Jepun. *thanks to the seniors to pick that for us..that is the life saving theme!*
aku menghabiskan 3 hari untuk menjahit costume yang tak berapa nak berjaya tu. dan aku pilih biru.. :)

dan semestinya persembahan kitorang kena selaras dengan tema kan. soo, we've decided to go for 2NE1's I AM THE BEST.. haa, ni keje aku and mirul lah. sape lagi yang would've thought of dancing to kpop kan? cuma untuk sesuaikan dengan theme, kitorang pilih lagu tu yang telah dijepunkan which means its jpop.. btw, same je.. :)
thanks to the unorganized schedule, we all have PLENTY of time to practise.. it's like the whole evening kitorang praktis. 
choreographer? of coz lah AKU! and mirul.. haha
bersungguh2 aku n mirul menyeragamkan tarian, change a bit of this and that.. so, biar senang semua orang nak ikut. make it simpler.fiuhh.. and thanks to the abang pekerja hotel tu coz bagi kitorang a good place to practised! and tak halau kitorang.. hehe

when the night comes, aku nerves giler.
lagi2 bila semua benda tak menjadi.
1) but aku tercabut sampai aku kena naik turun 2x untuk tukar kasut.
2) naikturun bilik lagi untuk ambik laptop sebab audio station kat situ tak boleh play harddisk.
3) jadi lagi kalut bila audio tak boleh play. 

tapi nasib baik before performance semuanya dah selesai. yeap, budak yang lain hanya sit back and rilex and enjoyed the other performance. aku yang berpeluh, berpenat turun naik, sorang pun tak tahu.. tu yang buat aku naik hangin. 

and our turn come. nerves giler kowt! sampai aku salah step. yeah, and one of my friend trip! haha malu je..
jom tengok persembahan yang tak mantap dari kitorang...:)
enjoy....



berterabur kan?
what do u expect from our 3 hours of practise and all of us aren't a professional dancers kot. this is the best we can do..:)
and thanks to the guys sebab bagi coorparation yang sangat bagus even masa latihan pun. 

and kitorang penerima tepukan yang paling gemuruh.. tak sangka ramai giler suka persembahan kitorang.
 but yet! after the performance, aku kena marah.
hah? yup, aku kena marah. maybe dia tak maksudkan sangat nak marah aku or maybe dia gurau je. but that's the best i can give after all the messed up before perf. kot! respect la aku sikit kan? kalau tak, korang takkan dapat menari pun kat atas pentas tu sebab tak boleh play lagu tau! *haa, marah ni*
and because of that, aku manangis, sentap, dan marah. lepas habis semua aku terus naik bilik and tukar baju! malas nak layan diorang nak bergroup photo lah whatsoever. diorang tak tau tu. yang tau cuma Najwa sebab dia ikut aku naik bilik. haha, dia pun malas layan kerenah budak lain. 

"people will not notice ur deeds, but people will notice ur mistakes" 
aku berpegang pada prinsip ni lepas kejadian tu.
and what makes me even angrier was tak sorang pun tau yang aku marah malam tu. bila diorang balik bilik, buat macam biasa je. like nothing happened. HAH! i'm surprised! all of that sh** happened. 

i'll keep that in my mind yang no one thank me for that WONDERFUL performance! yang ada adalah blame. hanya sebab aku salah step.THANKS GUYS! all of u made me aware of no one can impress no one..

but still, that night's performance is the most hillarious perf. of the night. semua orang expect kitorang menang tapi sayangnya, budak part3 menang dengan tema hindustan diorang. tak kisah,sebab hadiah tu, kitorang yang beli and bungkus.. haha!




p/s: i still laugh to our performance.. :D it's hillarious kowt! ROFL

costume outfit by Adilia Ahmad.. :)


사랑 a.k.a love,
MissD.



Monday, 18 June 2012

Nan Chingu Isseo-yo : Miss Hardworking

Salam.
안녕.
Bonjour.


i have a friend
her name is Miss Hardworking... :)

i have known her for a year now, since i got into Shah Alam. and start be close with her this semester actually *i mean real close*.

what makes her amazing in my eyes is she is such a hardworking girl. i was amazed by her works which always done by the dateline. wow!
and her works is always perfectly done and nice. and fyi, she's from matrics in science.. HOHO!
i'm impressed.. 
i become her friend hoping that her hardworking will effects me.. hehe
and surprisingly, yes. it works. *a little* huhu 

she's way too skinny, our friend call her 'papan'. can u imagine how skinny she is *no, dont imagine*.. LOL~
besides that, she has been a really nice to me. and yes, me heart her.. :)
and she's the one who has been texting me while i'm sitting in the car brokenhearted the other day *it's in here*.. texting me, makes me feel calm.. XD thanks Chingu-yah!


"lihatlah muke gembira beliau.. mak oii, senyum smpai ke telinga katanye.. huhu"

but! i have to be cautious. dont wanna be too close to her. because she already have a best friend which also my friend and i dont wanna be too close so the best friend didnt see me as a friend's snatcher *got it?*
just a good friend is enough.. no need to be sooo obsess and stick to just one friend right? been there, done that.. no need best friend, i just need good friends..it feels MUCH better..trust me.. :)

p/s: she got boyfriend, guys.. :)


사랑헤 a.k.a love
MissD


Sunday, 17 June 2012

난 포기! - I Give Up!!

Salam. 
안녕.
Bonjour.


seriously, NAN POGI!! it's mean i give up. why am i giving up?
this is all because of this ONE GUY.. 

because of him i give up.
because of him i'm brokenhearted
because of him i cried
because of him i dont want to love anymore...

it hurts.. deep inside.

the story begin
.............................................................................................................................................

him: hey, wanna go to the belia's concert which have Teen Top and Dal Shabet?
me: OF COZ! let's. but i'm too lazy to drive through the jammed area in putrajaya.
him: nevermind, i fetch u..
me: *smile* ok then. 
*p/s: he's my crush*

6.45 we met in shah alam. went straight to putrajaya. but we were lost and i started to drive his car. reached putrjaya at 8.30 pm.  went to Alamanda coz he said he need to see his friend first.
me: ok, nevermind. afterwards we can still go.
him: but hey, i need to change cloths first, please help me look for one. 
me: alright.. *as u all can see, i never say no to him*
after every shops we entered and came out with nothing, he give up. 
him: nevermind lah. we go to McD je. no need to change.
me: whatever, it's u who need to change not me. *laugh*

when we were walking towards the McD, he saw The Reject Shop and entered it. and i sighed. coz it's the 10th shop that we entered!
in that shop, he actually tell me everything. EVERYTHING~

him: i feel uneasy to bring u to see my friend.
me: why? is it ur Gf or what? *as u know, i just randomly asked.*
him: u know i never date right? u never see me date right? *my heart started feels nervous*
me: *just nodded.. speechless..*
him: we dates in a place like this or just siting and eat meals. *bbamm!!! feels like an arrow just penetrate through my chest
i am hurt.....just the right place/shop that he chose.. 'THE REJECT SHOP' yeah, i've been reject in this shop!
me: *cannot show him my dissapointment here. i must be tough!* nevermind then, give me your car key and i'll stay in your car. u just go and see her.
him: are u gonna be alright? *why u ask??! silly*
me: yeah, just fine.

and i waited an hour and a half in the car till he came and we drove BACK TO SHAH ALAM!
can u believe that???
1) why would he willing to fetch me in shah alam when he's from port dickson and go straight to putrajaya then?
2) why he bring me along when he knows he gonna meet his gf?
3) i never know he had a gf till that moment...
4) he broke my heart very deep........ will never heal.

i hope their relationship wont last longer after what he did... it's not that i pray for their relationship to fall.. but u just imagine how brokenhearted i am that time. far from home, nobody's besides me and only sit in the car for more than an hour.....
how sucks my life is!!!


DEAR MALAY GUYS, I JUST FEEL GIVE UP ON U GUYS COZ GIVING ME SUCH A HARD TIME.... i give up on u guys... seriously...it might be hard to heal my heart now after what he had done. i have had enough of these. no more games guys. 

DEAR GIRLS, if u think i'm not supposed to be like this, u girls should know this; this is my 5th times being heartbroken and this one takes 3 years after the 4th one.. who wouldnt feel down? if i'm wrong pls correct me and show me what malay guys can do...


if u were me, what would u do?? tell me...


p/s: wanna finish my study with flying colors and get the hell out from malaysia. coz i'm just sick of malay guys.. no offense, but i've had enough..


사랑헤 a.k.a love
MissD

Happy Dad's Day...

Salam.
안녕
Bonjour.


Happy Father's Day, Dad!
my dad is AWESOMEEEEEE...
 i have know him for 20++ years but he have been living for 58 years now. let's make him no worries bout me and live a HAPPY pension life together with my MOM.. XD

TO THE WORLD'S GREATEST DAD:

HAJI AHMAD ROSLANI BIN NINGAL.


dear Dad,
All your kindness i will keep it all my life and will never forget it once *Insya Allah*
u raised me up until i am now without feel burden even once.
i am glad that u met MOM in your 20s, finally married her and have live a married life for 32 years. 
because of that, i have become your silly, naughty, joker, spoiled and follow-your-steps-kind-of -daughter.
i am very lucky to have u as my ONE and only HERO.

dear Dad,
u and your jokes make me laugh everytime we are together.
we never bored when we sit in the dinner table.
coz u got all it takes to makes us burst our laughter.
u are the BEST joker yet THE BEST DAD!

dear Dad, 
i hope u have a long life.
so that u can watch me walking to the aisle when i'm gonna marry one day.
so u can be my Wali whom my future husband will shake your hand and say the Akad.
i want no one else to take that once-in-a-life-chance other than u.
i want you to hold my future kids and play with them like u always do with my nieces and nephew.

Dad,
i like to hear your voice everytime i call and say the words 'Belajar rajin-rajin, dik'.
so, i'm trying my best in studying so that i can take your words as a reality.
which u want your kids to have Masters like you or even PhD. *i'll try on that! i will dad*
and i want YOU and MOM watch me have a great life in the future with your own eyes.
 
so please dear Dad,
live a healthy life and stay by mom's and my side.
take a GOOD care of yourself.
don't burden yourself with houseworks too much.
and listen to MOM too.. :)
 and know that I ALWAYS LOVE YOU eventhough  i barely say that words. :)



p/s: Happy Dad's Day to the all dads and May Allah Bless You...



사랑헤 a.k.a love
MissD



 

Thursday, 14 June 2012

Nan Chingu Isseo-yo : Mr-Knows-Everything..

Salam.
안녕
Bonjour.


After looooooong time didn't update, now MissD is back with new slot! *yeayyy
...........................................................................................................................................

I have a friend. 
oh, how i wish my friend is straight. coz what else can we find in men rather than good-looking, smart, intelligence, knowledgeable, and Mr-knows-everything right??  
i cant say his name of course. but he is quite a perfect package lah. but he's different from other guys.. wait, he's not guy.. LOL! *syhhh, he'll know if u speak to loud* :)

this friend i've been talking bout is a half-guy *if u know what i mean*. but yet, he's my best buddy! he help me a lot in my subjects. excluded the sarcasm words comes out from him. i don't care bout his words, coz i talk sarcasm too u know.. teehee XD

he's been a nice guy i mean buddy..
my other friends always said "Hey, make him straight lah, who knows, maybe u guys can be together" aigoo, now what words is that?? oh, i wish he never know bout that.. LOL
i've dream bout him that one day. saying that he's straight and all this while, he's been acting.. weird dream and it gives me creepy!. huhu.

anyhow, i just wanna say here that: Friend, u gives me hope to live this journey and continue struggling all this while. oh, i am soooo lucky to have u around. hope that our friendship stays forever... hey, let's go to the kpop concert one day huh! :)
love u lah, Chingu!!


oh, yeah.. and he is skinny too.. LOL!
p/s: a lot of my other friend would fall in love with him. hurmmm~~
stay cool yeah.. :)

사랑헤 a.k.a love
MissD

Monday, 2 April 2012

Jom Kayuh Basikal!

Salam.
Annyeong!
Bonjour.



hari ahad yang lepas aku telah ke Pulau Ketam untuk membuat sedikit research untuk subjek Design. bersama 2 kawan yang lain iaitu kawan 1 kumpulan. misi kami adalah untuk mencari orang2 yang hidup dalam kemiskinan.
sebab tajuk Design kitorang pilih Poverty sebagai elemen. *ok, sebenarnye aku tak faham sangat lect tu nak kiotrang buat macam mana* huhu

pergi ke pulau Ketam tu dengan menaiki feri yang bergerak selama 20 minit dan berharga rm7 sehala.

bila dah sampai tu, hati tergerak. kitorang research pasal poverty ke nelayan? *sebab nelayan budak group lain punya tajuk
sebab pulau tu mmg pulau nelayan *ala2 lah* dan majoriti adalah Kaum Cina. 
yang paling best nak cerita tu ialah, kitorang keliling pulau tu naik kenderaan yang dah lama kitorang tak naik. 
BASIKAL!
keseronokan terlampau. lama gile tak naik basikal kot. 
yang menguji nya pulak, jalan/ laluan tu terlalu lah sempit. muat2 2 basikal berselisih. 
penempatan kat situ macam mampat dan sempit. kiri kanan semua rumah.

reput, basikal, dan jalan... 3 in 1.
psst! gambar lain tak boleh upload lagi sebab tak tunjuk kat lect lagi.. hihi

dekat sejam jugaklah kitorang keliling pulau tu. kayuh basikal tak penat pun, sebab jalan rata je. bile bab naik bukit tu yang den somput sikit.. huhu



sikit gmba dr kami.. :)

sekian saja dari kami. melaporkan dari Pulau Ketam. *ala2 pembaca berita..*

p/s: kulit sedikit gelap sebab berbasikal di panas terik. 

sarang a.k.a. love
MissD

Wednesday, 7 March 2012

Pernah tak Korang Rasa...?

Assalamualaikum
Annyeong
Bonjour



pernah terfikir nak lari dari bidang korang sekarang ni tak? mesti pernah kan?
kalau tak, korang tak bosan ke? teeheeXD 

bagi aku, hati aku takde dalam bidang sekarang ni. walaupun dah 3 tahun aku dalam bidang ni. 
cukup lama aku terjebak sepatutnya minat tu dah wujud lama dulu kan? *ok, aku org pelik*

aku bercita2, lepas habis Degree ni nak sambung sesuatu yang lain. aku nak lari dari bidang aku sekarang ni.
tapi! tak mustahil aku akan kembali pada bidang aku skrg ni satu hari nanti.

so, my decision is. aku nak cuba ke arah Culture. budaya. 
kalau boleh aku nak study pasal Korean Culture *agak2 ade tak kos ni? risau jugak aku*
sebab aku rasa minat aku kepada budaya negara mata sepet ni terlalu mendalam.

aku bukanlah hardcore Kpop,
aku bukanlah hardcore Kdrama.
tapi aku peminat Klanguage dan Kculture.. :D

aku tengok cerita Korea, dengar lagu Korea pun sebab aku suka bahasa diorang.
seriously bila aku pergi korea haritu aku rasa macam tak percaya. aku boleh tengok sendiri dengan mata aku macam mana negara tu. memang aku amazed! Korea masih lagi mengekalkan adab dan tak tau macam amna lagi aku nak describe diorang ni. korang nak tau kena rasa sendiri, baru tau. :D

insya Allah aku harap pilihan aku kali ni tepat.
so, aku nak cepat2 habiskan Degree ni dan terus sambung bidang lain yang aku dah pilih ni. aku dah bat research nak amek macam mana dan kat mana.  tu baru 1, nanti aku nak try tengok kat tempat lain2..

korang pernah rasa macam aku rasa ni tak??
kongsilah.. :D


p/s: ok, subject minor aku pasal culture aku dapat A. rasa2 tepat tak keputusan aku ni? :D


 사랑 a.k.a. love
MissD

Sunday, 4 March 2012

FanFic #1- Kau Kenal Aku ke? ep 3..


Sambungan:


Suasana di Inha Universiti riuh rendah kerana kini waktu tengah hari. Ramai yang berada di Kafe untuk mendapatkan makan tengah hari mereka. Kelihatan Gadis itu sedang mencari tempat2 kosong untuk didudukinya sambil menatang dulang. Tiba2 seseorang melambai ke arahnya. Mata gadis itu bertambah sepet untuk melihat dengan lebih jelas orang yang melambainya itu. Dia menghampiri. 
Tiba2 dia dilanggari seorang dari arah belakangnya. Dia tidak sempat menahan dirinya daripada tersungkur. Akhirnya lantai Kafe itu disembahnya. Dulangnya juga terlepas dari tangan. Kelihatan makanan bersepah di lantai. Dia terasa seperti mahu menangis melihat makanan itu dibazirkan.

“Ommo, saya minta maaf. Minta maaf.” Ujar suara perempuan itu.

“Tak apalah. Dah jatuh dah pun.” Balas Gadis itu lemah.

Dia melihat pakaiannya yang kotor terkena tempias makanan yang jatuh itu. Sedang dia mengibas makanan yang terlekat itu, tiba2 ada satu tangan yang menghulur tisu kepada Gadis itu. Dia mengambilnya sambil bangun. Tetapi, tangan itu bukan saja menghulur tisu, malah menolongnya bangun dari lantai yang menjadi saksi kejatuhannya tadi.

Sebelum dia melihat orang yang menolongnya, dia melihat sekeliling Kafe di mana semua orang sedang melihatnya. ‘Aduh, malunya aku!’ Gadis itu bermonolog. Dia menunduk.

“Awak tak apa2?” soalan itu membuatkan Gadis itu teringat tangan yang sudah menolongnya. Dia menoleh ke belakang.

“Oh, saya tak apa2 sikit aje ni” balas Gadis itu. Dia mengelap bajunya dengan tisu tadi. ‘ah, lelaki yang tolong aku ni.’

“Ok.” Ujar lelaki tersebut. Lelaki yang memakai mafela setinggi paras dagu itu tersenyum lalu membuka langkah. Gadis itu terpana.

“Ook! Nanti!” tahan Gadis itu. Dia menghalang jalan lelaki itu. Lama memerhati wajah lelaki itu.

“Eh, Kimbap!” hampir serentak tetapi suara lelaki itu mendahuluinya. Mereka saling tersenyum.


Kini baru Junho tau, yang gadis di kedai Bibimbap tempoh hari pelajar Universiti. Malah satu U dengannya. Kecilnya dunia. Dia yang berada di mesin minuman tersenyum sendiri.

Bagaimana dia begitu ingin berjumpa dengan Gadis itu lagi, dia nekad ke kedai makan Bibimbap itu setiap hari. Tetapi yang dijumpainya adalah hampa. Gadis itu tidak muncul2 juga. Akhirnya setelah 2 minggu, dia putus asa.

Kini, tanpa dia berusaha Gadis itu berdiri di hadapannya.
Bunyi tin minuman jatuh membawanya ke alam nyata. Junho mengambil 2 tin minuman dibawa ke arah Gadis itu yang sedang duduk di bangku berdekatan.

“Nah.” Hulur Junho.

“Awak tak apa2 ke?” soalnya pula apabila Gadis itu hanya memandangnya tanpa bersuara. Gadis itu menggeleng.

-sepi-……

Tiba2 bunyi telefon Gadis itu mengejutkan mereka berdua.

“Yeobusseyo?”

“Ah,” Gadis itu melihat jam tangannya. “Aku datang sekarang.” Ujarnya lalu menyimpan kembali telefon ke dalam begnya.

“Saya kena pergi sekarang. Ada kelas.” Gesa Gadis itu, sudah berdiri. Junho terpinga2.

“Eh, nama.” Gadis itu tak jadi melangkah. “Nama awak apa?” sambung Junho.

“Min Ji. Park Min Ji.” Balas Gadis bernama MinJi itu.

“Saya..”

“Saya kenal awak.” MinJi memotong ayat Junho. Berkerut dahi Junho.

“Okay, bye! Bangawoyo!” setelah itu MinJi terus berlalu. Junho masih terpinga.

‘Mana dia kenal aku? Masa beli Kimbap tu aje ke? Tak mungkin! MANA DIA KENAL AKU?????’


akan bersambung~



사랑 a.k.a. love
MissD

Monday, 27 February 2012

Bosan Pakai Selendang?

Salam.
안녕.
Bonjour.


semalam (25hb) aku kazen aku bertunang dengan orang Puchong.
family aku semuanya pakai baju Purple termasuk dengan akak aku yang tak pernah kisah tema.
bila aku selak2 almari, "BAJU PURPLE AKU TERTINGGAL KAT SHAH ALAM!!!!!
aku menangis, tergolek2 berguling2, merengek2, terjerit2 dan yang sewaktu dengannya sebab aku menjadi 'anak tiri' pada hari tu. 
p/s: aku kalau ada special event macam tu suka pakai baju same kaler ngan mak aku. *ok, gedik* ikut mood jugaklah. kadang2 nak sama dengan akak aku.. hihi kalau tak sama aku akan menganggap diri sendiri adalah anak angkat pada hari tu. :)

ok, setelah tenang dan tarik baju yang aku agak suka *sebab aku tak berapa suka pakai baju kurung*. tudung pulak jadi masalahnya.
kadang2 menyampah jugak pakai tudung tau. sebab kalau tak sama dengan baju rasa macam mood aku akan hilang 1 hari. huhu rumitnya.
aku utarakan pada parents aku "Malaslah nak pakai tudung macam ni!" *merajuk pasal warna baju tak habis lagi*
bapak aku cepat2 je jawab "Jangan nak mengada2. Dosa tu ayah tak larat nak tanggung!
huiyoo, kecut perut aku terus. theehee~ 
sebenarnya saja test parents aku. gila kau tak nak pakai tudung! Dosa tu Not in the list! :D *sorry kalau terasa*

so, aku pun cariklah tudung bawal yang hanyir sebab bau ikan *bawal kan*. 
sebabnya semalam satu hari aku pakai selendang dengan inner yang tutup kepala aku sampai aku pening kepala malamnya.
so, bila pagi tu pening aku tak surut lagi, aku pun pilihlah tudung yang dah tersedia gosoknya. :D

sekali sekala tukar haluan, tak salahkan. 
dek kerana tak nak dianggap selekeh. aku pun try lah style baru yang diperkenalkan oleh kawan aku. 
thanks to Sha Azman! *i lap u lah!*

mula2 nampak macam orang tak reti pakai tudung pun ada jugak style baru neyh. 
bila macam dah ok sikit, aku pun proceed lah.
tapi, akak aku tegur "Dik, cepatlah siap!" aik? aku dah siaplah. teruk rabun akak aku neyh. 
pastu baru dia nampak aku pakai style lain. ape lagi, kena kutuk 1 hari. *tahan je lah*

nak tau style macam mana? hihi~






tarra!!!~


with oori Ommuni ga! :D


perjalanan terganggu sebab Le Tour de Langkawi.



sape lagi tembam? hoho~
so, apa lagi. Mari mencuba!!! :D 
happy trying..


p/s: ni gambar yg cute2 bajet tudung jadi je. banyak yang tak jadinya.. kui3~ :D




사랑 a.k.a. love
MissD

Monday, 20 February 2012

4th Language and U?

Salam.
안녕.
Bonjour.


u must be wondering why i changed my 'Annyeong' to '안녕' right?
dear friends, the new one is in Hangeul; Korean Alphabet. 

speaking of Hangeul. did u know that Korea Plaza have a FREE classes of Korean Language?? i mean FREE. yeah, it is for FREE *ok, now i've mention it 3 times, u must be awaken by now*. 
i just got to know it last January. since my friend posted it on her Facebook *Thanks to FB!*.

and of course i MUST join it since it is free and i'm also free from a semester which it started on my very 1st day of semester break. 
i'm very glad i got in and my class is on every Friday at 1.30 till 3.30.
so, i am alternating from Negeri to KL just to go to the class..

now, it is not free anymore. coz i have to pay for the petrol to go to the KTM station and go to the KL Sentral. transit to Monorail and drop off at Raja Chulan. fiuhh, such a long journey~
it took me an hour and a half to reach Menara Hap Seng. Aigoo, tired already.

now, it has been 4 classes and i got 6 classes more. 
now, the lesson are starting to get difficult and hard.. Hangeul is sooo difficult to learn. 
it needs focus and interest.
PRECAUTION: if u are not interested of learning better not! 
me myself are dizzy when the Hangeul itself getting harder and harder.
but i do exercises regularly so that i can pick up for the next lesson *since it is holiday*. 
u know coz, Hangeul is actually cannot be translated into Roman Alphabet.



this is what i learn *thanks to google*
it is fun at first i learn how the Alphabet is really being invented by King Sejong and his scholars.

click on the pic.

i also being taught how to construct the words in Hangeul. it is like the chinese alphabet.
it have the upper and bottom level of each alphabet. 
u know what i mean if u also learnt this Language.

and yah,why this language is 4th language? *i think 5th*
i have French as my 3rd language which is in my Study Schedule.

so, taking another Language is Fun for me. 
just hoping that i could learn another Language so that i can widen my eyes, heart and mind.. :D

how bout u? :)

사랑 a.k.a. love,
MissD

Penghujung Cinta..

Salam.
Annyeong.
Bonjour.

aku terbaca status seorang shabat aku: 

Sebelumku terima cintamu,pastikan aku cerminkan jiwaku. Untuk aku,cinta kamu. Dan. 


Dalam jiwa aku hapuskan sisa-sisa cinta lepas.


sungguh indah ayat nye. hati aku terpaut. dek kata2 nya itu.. pada tuannye? no comment!


aku bukanlah patung,
aku bukanlah boneka
aku bukanlah mainan
aku adalah aku.


mempunyai perasaan bukan silapku
tetapi cinta kepadamu mungkin silapku.


apa yang kau katakan kini menjadi penawar
kata-kata kau jugalah racun

sungguh pintar perasaan ku bermain-main
berlegar di segenap hatiku
menjenguk tatkala aku berbicara denganmu
mengungkai tangkai hatiku supaya jatuh padamu


ah, sungguh perasaanku bermain lagi
seperti tidak cukup pengalaman pahitku
kini ianya bertambah lagi


dan ku hanya berharap
bahawa kali ini
ia akan menjadi yang
TERAKHIR.....
terimalah cintaku...




사랑 a.k.a. love
MissD





Preview Drama: Dream High 2. -ongoing-

Salam.
Annyeong.
Bonjour.


hai, dah lama tak update blog walaupun cuti panjangggggg sgt.. huhu

ok, hari ni nak story the mory pasal cerita Korea lah pulak tetiba. hihi
baca je lah~

cerita ni bertajuk
DREAM HIGH 2.
kenapa nombor 2? cerita ni adalah sekuel dari DREAM HIGH. 
semuanya lain dalam drama ke 2 ni. yang sama cuma sekolah dan JinMan sonsaengnim (cikgu).

bintang2 Dream High 2.

untuk pengetahuan korang, drama ni adalah kerjasama dari JYP Entertainment di mana Manager JYP sendiri belakon dalam ni sejak Dream High lagi (yang Cikgu JinMan tu). 

drama ni pulak bertemakan romantik musikal. so, kalau tengok drama ni, banyak lah lagu2 top dinyanyikan semula oleh pelakon2 nya.
sebab tu lah drama Dream High dulu boleh top. 

lebih2 lagi, DH2 ni dibintangi oleh penyanyi2  dan pelakon2 top!. 

Jinwoon (2AM) - Jin YooJin
Kang Sora (pelakon) - HaeSung
JB (Trainee JYPE) - JB (as himself)
Jiyeon (T-Ara) - Rian
Hyorin (Sister) - Nana
Kahi (After School) - IDK her name but she act as a teacher. :)
dan ramai lagi pelakon2 yang boleh dikira fofular jugak lah.. huhu

drama ni pulak pasal pelajar sekolah seni musik mengejar cita2 untuk jadi artis. 
sekolah ni dah jadi teruk lepas Principle (DH) berhenti dan principle(DH2) ambil alih. 
dan sorang president syarikat produksi dah beli sekolah tu dan dia bawa masuk artis2 nya ke dalam Kirin Art School (nama sekolah tu). tau2 je lah kalau dah jadi artis masuk sekolah biasa2. perangai berlagak, bajet bagus tu mesti ada kan. :)

drama ni tengah ditayangkan di KBS (KBSW belum lagi). sekarang ni baru episod 6. kalau kat KBSWorld bakal ditayangkan bulan depan *rasanya lah*.
aku sendiri tengok kat internet, sebab tak sabar.. :)
biasalah, bintang pujaan hati ada berlakon.! siapa lagi kalau bukan JinWoon oppa!! :D

hensemkan? dia ni pun kategori badan Mantopp and smiling eyes lagi tu! i like very the much lah! :)
cair beb tengok dia berlakon! 
anyway, ini adalah drama debut untuk Jinwoon dan JB. 
aku tak tau JB u muncul dari mana yang aku tau dia trainee JYPE je. mungkin akan debut sbg idol group jugak? no comment! :)

sebab aq tetap minat Jinwoon! aku harap2 dialah hero dalam drama ni.. :) 
sebab mana tau, ada 'twist' dalam drama ni tetiba JB plak hero dia kan.. ohh, my jinwoon! :(


so, for this drama setakat ni aku bagi 3 bintang sebab tak berapa puas hati dgn lakonan Sora. haisyhh~

aku harap2 lepas ni makin oklah drama ni. supaya aku tak kecewa nanti.. :)
JinWoon Oppa, hwaiting!! :)

사랑하다!! :D

sarang a.k.a. love
MissD

Monday, 6 February 2012

FanFic #1- Kau Kenal Aku ke? ep 2..

Salam.
Annyeong
Bonjour



Sambungan:


“Oi, ape main tarik2 ni?” teriak Junho.  Dia ditarik oleh 5 lelaki kerana ketidaksudiannnya keluar makan 
5 minit sebelum itu:

“Aigoo, penatnye~” keluh  JunSu. 5 yang lain turut duduk di lantai; Nichkhun, Ok Taek Yeon, Jang Woo Young, Lee Jun Ho, dan Hwang Chan Seong (nama sebenar klw translate hangul). Mereka telah berlatih selama 8 jam tanpa henti.

“Hyung, laparlah. Jom pergi makan.” Usul Chansung. Dia dikenali sebagai seorang yang kuat makan. Bagaimanapun Chansung ialah paling muda antara mereka.  Taecyeon yang tadinya terbaring, tiba2 duduk. 

“Jom!” dia bersetuju.

“Ha, aku tau kedai makan yang sedap dekat2 sini. Haritu kawan aku bawak. Bibimbap dia sedap giler!” beritahu Wooyoung pula. Mata yang lain2 bersinar. Sememangnya mereka lapar. Kecuali yang seorang itu...

“Hai, korang pergilah. Aku penatlah. Nak tidur saja ni. Tak larat dah.” Kelihatan Junho yang masih berbaring terlantar. 5 yang lain berpandangan sesame mereka.


Dan disini lah dia berada kini. Diseret secara paksa oleh 5 yang lain. Akhirnya dia mengalah.

“Yelah2. Aku jalan sendiri.” Langkahnya lemah.
Ketika mereka tiba di kedai makan itu:

“Ah, tempat kosong tu tinggal satu! Cepat Hyung!” Chansung menyeret Nichkhun bersama. Ketika semua sudah duduk. “Apa yang sedap ni? Korang makan ape?” soal Junho yang seperti orang kebingungan. Scarf panjang yang dililit di leher ditarik menutup hidung kerana kesejukan.

“Erm, Bibimbap dia paling sedap. Tapi aku tak nak makan bibimbap hari ni. Nak makan Tteokbukki lah.” Jawab Junsu. Ketika itu muncul seorang gadis yang sedang mengangkat pinggan kotor.

“Agasshi!” panggil Wooyoung. ‘tak pernah nampak pun perempuan ni. Orang baru kot?’ fikir Wooyoung. Gadis itu mendekati mereka. Setelah mengambil order, Junho terlihat 1 corner yang menyediakan Kimbap. Dia bangkit dari kerusi.

“Saya nak Kimbap tuna satu.” Pesannya. ‘oh ni perempuan yang ambil order tadi. Muda2 dah kerja kat kedai makan. Tak belajar ke?’ dia bermonolog. ‘pandai2 aku je. Entah2 part time ke. Mana aku tau. Nak tanye ke tak? Eh, buat ape aku nak tanye?’ gadis itu tiba2 tersenyum. Junho membalas. Tiba2 muka gadis itu berubah. Junho terpana. Kenalkah gadis itu padanya? Tapi mereka belum pun debut. Mana mungkin gadis ini mengenalinya. ‘macam perasan artis feymes lah pulak aku ni. Dahlah, abaikan aje. Dia tak kenal kot.’
Setelah membuat bayaran, dia kembali ke meja. Kelihatan gadis itu pun sudah hilang dari pandangan. ‘Ahhh, biarlah.’ Junho tak ambil pusing.


esok tengah harinya:

"eh, hyung. jom pergi makan kat kedai semalam lagi." ajak Junho. Junsu menangkat kening. 

"semalam bukan main liat lagi ajak makan. hari ni laju aje. kau dah sangkut kat anak makcik kedai tu ke ape?" Woo Young serkap jarang. Junho terkejut. 

"makcik kedai tu ade anak perempuan ke?" soal Junho hairan. Masing2 terdiam.

"aku agak je" haha riuh kedengaran suara Wooyoung bersama yang lain ketawa. 'bengong betullah diorang ni. berani mainkan aku. cess.'


bersambung...



* Bibimbap: sejenis nasi yang dicampurkan dengan pelbagai jenis sayur dan pes sos cili.

*Kimbap: sejenis sushi gulung.


sarang a.k.a love
MissD


Sunday, 29 January 2012

FanFic #1: Kau Kenal Aku ke? ep 1



Salam. 
ini percubaan pertama aku menulis FanFic. tapi percubaan banyak kali dlm menulis cerita. huhu
Enjoy ya!!~ :)



Terasa malas betul gadis itu menyeret langkah di tengah2 kesejukan itu. Teringat suruhan ibunya siang tadi.

“Jangan lupa datang ke gerai nanti. Hari ni Kak Narsha kamu cuti. Jadi kamu kena datang tolong ibu. Tau-tau ajelah tengah hari nanti, mesti sesak kedai tu. Hari ni pulak hari Isnin. Confirm ramai orang.” Aku hanya mengangguk malas.

Ibunya mempunyai gerai makan di ceruk Imsadong. Sudah 20 tahun gerai itu dibuka. ‘fuh, sebelum aku lahir tu..’ hehe nasib baik tempat yang ibunya pilih tu sangat strategic, sebab berdekatan dgn sebuah Universiti. Jadi, gerai ibunya sentiasa penuh dengan pelajar.
Ibunya mengupah orang untuk menolongnya. Gadis itu tau ibunya tidak mahu menyusahkan dia kerana dia sendiri masih belajar. Tapi, kadang2 bile timbul hal macam ni, ibunya terpaksa menyuruh dia tolong. Dan seperti hari ini, gadis itu gagahkan diri yang sangat malas ke kedai ibunya. ‘Aigoo~’
Seperti yang dijangkakan, ketika dia sampai gerai ibu sudah dipenuhi dengan manusia2 lapar.

“Ahjumma, Bibimbap satu!” teriak salah seorang pekerja ibunya. Gadis itu segera memakai apron dan mengangkat pinggan mangkuk kotor di atas meja. Tiba2 dia dipanggil sekumpulan remaja.

“Agasshi!” gadis itu segera mendapatkan mereka. “Bibimbap 5!” salah seorang dari mereka memesan. Dia hanya mengangguk.

“Ibu, Bibimbap 5, meja 3.” Setelah memberitahu ibu, gadis itu ke meja membuat Kimbap.
oh, ya. gerai ibu gadis ini menjual pelbagai makanan korea. tetapi yang menjadi tarikannya ialah Bibimbap nya yang sangat sedap dan terkenal di kalangan pelajar U berdekatan. sebab itu gerai mereka sentiasa penuh di waktu tengah hari.

“Saya nak kimbap tuna satu.” Pesan seorang lelaki. Kelihatannya seperti pelajar. ‘budak U lah ni.’ Fikirnya. Lelaki itu mengenakan scarf panjang di leher sehingga menutupi separuh mukanya. Masakan tidak, suhu kini berada di bawah 0 darjah! Gadis itu meneliti.
Tiba2 matanya terhenti di mata lelaki itu. Zapp! "Ookk!" gadis itu terkejut. dia menutup mulutnya seperti menahan dari suaranya keluar. Lelaki itu menarik scarfnya semakin tinggi untuk menutup muka. ‘Takkan dia kenal pulak! Matilah~’ fikir lelaki itu.

Tetapi gadis itu hanya tersenyum dan kembali menggulung Kimbap tersebut. ‘Kyaaaaa!!!!’ gadis itu menjerit di dalam hati. Dia tau, jika mulutnya terbuka di saat itu. Pasti rahsia ini akan terbongkar. Dia melihat sekeliling. Dengan jumlah pelanggan yang seramai ini, tidak mungkin dia akan membuka mulut. Jadi, dia hanya boleh menjerit di dalam hati. kalau lemah semangat ni mungkin dia sudah pengsan!

Lelaki itu kelihatan lega. Setelah siap membungkus kimbap, gadis itu menghulur kepada lelaki tersebut.
“Bayar di kaunter, ya.” Gadis itu tersenyum lebar. Lelaki itu mengangguk.
“Kamsahamnida.” Gadis itu terpana. ‘Sah! Tidak syak lagi!’ dia kaku di situ......
Hanya melihat lelaki itu membayar dan kembali duduk di meja. 'Eh, tu meja yang aku amik order tadi! mcm mane lah aku boleh tak perasan. Aigoo~' gadis itu menggaru kepalanya yang tidak gatal. dia mengangkat muka. kini mata mereka bertemu. gadis itu terdiam. lelaki itu menghulurkan senyuman dan menunduk tanda hormat. gadis itu menunduk juga. 

Seperti mukanya sudah memerah. dia kembali ke dapur untuk mencuci pinggan pula. pura2 sibuk. "Ahh, ottokae! Aigoo yah~" gadis itu mengeluh. setelah sudah, dia kembali ke bahagian depan. 
dia terlihat meja 3 yang sudah kosong. digantikan dengan pelanggan yang baru tiba. matanya melilau mancari muka lelaki tadi. tetapi hampa...
"Rugilah aku~" gadis itu mengeluh.....

bersambung...



Copyright by Adilia Ahmad a.k.a Miss D

p/s: don't copy. coz God knows that what are u doing is SINFUL... 
peace! :)

Friday, 6 January 2012

Review Movie: Mimpi Biar Sampai Ke Bintang.

Salam.
Annyeong.
Bonjour.


haa, korang dah tengok ke cerita ni? dah?? 
harap maklumlah budak duduk rumah tanpa TV ni.. huhu so, aku baru je habis tengok cerita ni 15 minit yang lepas.. :D

what should i say bout this film?? hurmm *garu dagu*
10 jeom manjeom 10 jeom!!
maksudnya best lah tu.. huhu
tp aku bagi 8 bintang je lah kot? *eh, pandai pulak nak rate2 movie org* huhu

bagi yang dah tengok, mesti korang tau cerita ni pasal ape kan?
bagi yang belum, hari ni aku baik hati, aku bagi sikit sinopsis.



mengisahkan *ayat wajib bagi sinopsis* 2 orang yang berbeza darjat tetapi menukar status masing masing untuk kepuasan hidup dan mencari teman. lelaki anak hartawan berasal dari indonesia, Andi, ingin mencari teman yang benar2 jujur dan bukan kerana harta menukar statusnya kepada anak penjual kuih *???*
yang perempuan pulak (Alya), ditukarkan identiti oleh sahabatnya (Kina) yang kaya *resh, bak kata Kina tu* dari anak penjual ayam, kepada anak ahli perniagaan syarikat perkapalan. 
mcm biasalah, akhirnya.... eh, jap! sampai sini jelah aku cerita. kalau lebih2 x syok lah! hehe

cerita ni ada kelakarnya : YES! *part adik Alya* .. sangat!

cerita ni ada sedihnya : of course, kalau tak mana nak best. *tapi xde lah tahap leleh2*

cerita ni ada moralnya : ermm, ade kot? (jangan tuduh tanpa usul periksa, nanti kau yang rugi, melepas anak org kaye!) huhu.. lagi 1, bagi lah anak anda belajar tak kira dia lelaki ke perempuan. jangan pilih kasih pada anak2 tak elok. nanti anda yang menyesal kelak. :D

cerita ni ada tipunya : ehh, mana ada cerita yang tak menipu kan? huhu baru bukak akaun fb tup2 dah sangkut dengan lelaki yang HENSEM, KAYE... hurmmm... tp mase tu lelaki tu mengaku yang dia miskin. (hai, kalau aku, dah lari kot ada lelaki macam tu.. hihi) *sorry to say ye sorry to say - KINA*

cerita ni ada menyampah nye : perlu ke pelakon malaysia berlakon jadi orang indonesia? aku rasa tak perlulah! ambik jelah orang indon tu belakon jadi watak tu. takboleh? bukan apa, sebab slang dia tak jadi tau x. *fhm x maksud aq* kelakar dow! silap2 orang indon gelak tengok slang kau.. haha! *opsss~*


tp yang bestnye citer ni, part klaka tang adik Alya tu lah.. x boleh tahan! sayang jugak dia kat kakak dia tu.. huhu~
lagi : tak boleh tahan, mak Alya masuk hotel 5 star pakai baju kelawar yg baju tidur tu. adik dia pulak pakai seluar pendek ala2 boxer tu.. lepas plak kan masuk tmpat ber'KERLASSS' tu? hahaha~

mmg klaka smpai aku kena marah ngan *****  sebab kacau dia study. ok fine! what evah! janji aku puas hati tengok cerita ni.. :D

and for those yang belum tengok, sila tonton cerita ni supaya anda terhibur. kalau tengah tension jangan tengok tau, sebab sure korang kutuk2 si Kina tu.. haha~~ 



dan korang mesti tau pasal cerita ni kecoh pasal pertikaikan 'siapa Elfira  tu yang layak berlakon dgn lelaki 'hensem' indon tu?' errr, bawak2 lah bertenang ye cik kak.. 
layaklah tu kalau dia berlakon. takkan nak suruh kau pulak? memanglah tak layak! hohoho~ *sorry terkasar*
yelah, dah pengarah yang bagi dia tawaran berlakonh, skrip best, sape yang tak nak terima kan? tambah2 pulak lelaki 'hensem' sbg aktor.. haa, mmg durian jatuh ke riba kak non oiii! 

hensem ke? REMY ISHAK lagi hensem kot...

p/s:  review ni dari aku sendiri. maaf kalau  tak kena dengan taste anda mahupun ada tersalah informasi.. :D



sarang a.k.a. love
MissD

Sunday, 1 January 2012

Kau Kenal Aku Ke? episod 1
Kau Kenal Aku Ke? episod 2
Kau Kenal Aku Ke? episod 3

New Year and Countdown!

Salam.
Annyeong.
Bonjour.


Happy new year guys!! hoping for this year will be the year which we'll success! :)
good luck for the readers too :)

jap jap! sebelum tu.....

malam tadi korang countdown kat mane? 
aku mlm tadi awal2 dah keluar sebab nak countdown kat ICT. pukul 8 dah keluar rumah.
memang ramai org kat ICT tu. sesak. penuh gila umat manusia kat situ. 
aku bersama 3 org sahabat teruja naik Pirate Ship tu. last2 semua ting tong nak muntah. pening naik kapal tu.. 

dek kerana tak tahan ramai gile org, kitorg pun keluar dari ICT tu seawal 11 malam! haa, nak countdown ape nye kalau awal dah keluar. surrender oiii, x sanggup nk bersesak dgn 'foreigners' kat dalam tu *indon, bangla lah*..

dalam pada kitorang keluar tu, bunga api pun berdentum2 di langit. "lah, dah pukul 12 rupenye".. haha! lawak betul countdown kitorang.. duk dalam kereta je. nak berhenti tepi jalan tak boleh. last2, bye2 bunga api.. huhu

kitorang pun gagahkan diri ke seksyen 13 pulak. ingatkan nak tgok wayang midnight. tapi dah tutup. hampeh je tempat baru tu.. :P
last2 kitorang lepak kat skate park. makan Burger King! 
sempat gak lah cuci2 mata. 
dan kami bersyukur duduk kat situ sebab mata tak semak dek 'foreigners' tapi ramai jejaka2 malaya yg sangat ramai bilangannya. yelah tmpat skaters2 semua lepak kowt! ada gig katanya, tp kitorang lambat sampai, so, dah habis.. huhu *kecewa lagi*

mata aku dah ngantuk mintak bantal je ni. 
lepas hantar Najwa *member aku* kat sek7, jammed! 
setengah jam jugak lah sangkut. tapi aku mengantuk gila kot! mata rase mcm nak di gam2. hadoii!~ lemah.
sampai2 rumah je pukul 3 lebih mcm tu. terus tido x ingat ape dah.. huhu


tahun ni 1st time tak sambut dgn family sb berada di tengah2 semester. walaupun tgh study week, tp aq dibebani assignment yang tidak membenarkan aq balik ke rumah bersenang lenang.. wuuu T.T

walaubagaimanapun. new year tetap new year. assignment tetap assignment. 
semoga tahun ni lebih bermakna bagi aku. wlwaupun tahun lepas sangat bermakna!

yang kurang bernasib baik tu. biasalah. hidup ni ada turun naiknya setahun tu lama jugak tempohnye. bkn sekejap. so, mcm2 boleh terjadi kan. kita laluinya dengan tabah dan sabar ye kawan2.. :)


haa, kan aku dah kata.. :)


so, semoga tahun baru korang baik2 aje. semoga lebih berkat dari Nya,, Amin.~








p/s: eh, tahun ni 1st time aq sambut dgn blog baru ni!~ :)


sarang a.k.a. love
MissD